Een Wijnglas waaruit wijnen geproefd en gedronken gaan worden, moet een lange steel en een stevige voet hebben. De kelk moet van onderen breed en geleidelijk naar boven taps aflopen. Om de kleur en de diepte van de wijn goed te kunnen beoordelen, is een helder en dun glas noodzakelijk. De taps aflopende kelk is nodig om geuren die vrijkomen goed op te vangen in de neus.
Er zijn verschillende soorten wijnglazen
Het ene wijnglas is het andere niet. Een wijn glas is zo ontwikkeld dat het de smaak van de wijnen optimaal tot zijn recht laat komen.
Het Rode Wijnglas
Rode wijn glazen hebben over het algemeen een kelk die vrij rond en groot is. Zo kan er beter zuurstof bij de wijn komen en blijven de aroma's goed in het glas.
Het Witte Wijnglas
Witte wijn glazen hebben een iets kleinere kelk. Witte wijn hoeft namelijk minder te 'ademen' dan rode wijn.
Het Campagneglas
Glazen voor champagne en andere mousserende wijn hebben over het algemeen een smalle, hoge kelk. Buiten dat dit er feestelijk uit ziet, zorgt het er voor dat de bubbels langer in de wijn blijven.De aroma's van champagne en mousserende wijn kunnen in champagneglazen wel sneller vervliegen.
Professionele Proefwijnglas
Voor het beoordelen van wijn door professionals, zijn er speciale wijnglazen. Een bekend proefglas is de van Franse origine l'impitoyable (meedogenloos). De kelk van het glas is naar boven toe zeer smal en spits, waardoor de gasbelletjes van de wijn als een straal in de neus komen. Op veel proeverijen wordt gebruikgemaakt van het ISO-wijnproefglas. Dit overigens naast het wijnbeoordelingssysteem.